Mann holder opp en gjennomsiktig beholder med småfisk i vann foran kameraet, utendørs i vinterlandskap.

Pukkellaks

Pukkellaksen i nord: Rekordinnsig i vente i 2025. Etter flere år med økt produksjon av pukkellaks i elvene Troms og Finnmark, nærmer vi oss det som kan bli et historisk toppår.

Et rekordår på vei

Etter flere år med økt produksjon av pukkellaks i elvene Troms og Finnmark, nærmer vi oss det som kan bli et historisk toppår. Siden 2015 har arten økt i mengde og utbredelse. I 2023 ble det registrert rundt 750 000 pukkellaks som kom til kysten og elvene i Troms og Finnmark. Av disse ble omtrent halvparten fanget, mens den andre halvparten fullførte gyting. Bare i Tanaelva ble det estimert at gytebestanden var opp mot 200 000 individer, noe som viser hvor betydelig etableringen har blitt. Men også store elver som Altaelva, Reisa og Målselva hadde betydelige mengder pukkellaks i 2023. Totalt sett var gytebestanden i Troms og Finnmark flere ganger større enn i 2021. Derfor forventer vi et rekordstort innsig i 2025. 

Har det travelt

Pukkellaksen har en helt spesiell livssyklus: Den lever kun i to år, gyter én gang. Og dør. Befruktet egg klekkes noen måneder etter gyting.  Allerede første vår vandrer smolten ut i havet, og  returnerer som voksne et år senere. Dvs avkommene fra 2023-gytingen er nå på tur mot elvene.

Arten har en spesialisert syklus. Som også gjør den sårbar. Men når forholdene først ligger til rette, kan bestanden bli stor på kort tid. Er det derimot faktorer som påvirker negativt vil også bestanden utvikle seg negativt eller i beste fall kollapse. Vi kan derimot ikke se hvilke faktorer som skulle føre til noen “kollaps” i 2025.

Fra Stillehavet til Nord-Norge

Pukkellaksen hører ikke hjemme i norske elver. Den ble først introdusert i elver på Kolahalvøya for rundt 70 år siden. På slutten av 1950-tallet ble den første gang fanget i Finnmark. I enkelte år på 60 og 70-tallet var det betydelige forekomster av pukkellaks i Troms og Finnmark som følge av utsettinger av smolt. Etter at russerne sluttet med utsettingene for rundt 30 år siden, har arten nå etablert seg i elvene våre. Særlig etter 2015 har bestanden vokst kraftig, og i 2023 var det gyting av pukkellaks i nær samtlige elver i Troms og Finnmark.

Overvåking gir verdifull innsikt

Naturtjenester har de siste 25 år overvåket anadrome fiskebestander i de nordligste fylkene. Denne innsatsen har gitt verdifulle data om bestandsutvikling foa anadrome arter. Våren 2024 gjennomførte vi et omfattende feltarbeid, med mål om å kartlegge overlevelsen fra egg til smolt. Resultatene var entydige: Overlevelsen var svært høy i samtlige undersøkte elver, og smoltproduksjonen i 2024 var betydelig større enn i 2022.

Hva kan vi forvente i 2025?

Basert på våre analyser av gytebestand, smoltproduksjon og tidligere innsig, venter vi at 2025 kan gi to til fire ganger så mye pukkellaks som i 2023. Det tilsvarer et innsig på mellom 1,5 og 3 millioner individer til kysten og elvene i Troms og Finnmark. Selv om overlevelse i havet og tilsig fra Kolahalvøya fortsatt er usikre faktorer.

Videre oppfølging

Naturtjenester i Nord vil følge utviklingen tett gjennom sesongen, med overvåking, rapportering og samarbeid med lokale aktører. Vi kommer tilbake med mer informasjon og oppdaterte vurderinger når årets innsig starter. Har du spørsmål, ønsker data eller vil bidra med observasjoner, er du velkommen til å ta kontakt.

0
Feed